• Director:Simon Bunt
  • Writer:Simon Bunt
  • (Co-)producers:9 Stories
  • Partner(s):BodhiTV
  • Length:55 minutes
  • Genre: Documentaire

Pillen of Chillen

Over Mindfulness als alternatief voor Ritalin bij de behandeling van ADHD

LOGLINE
Om te onderzoeken of mindfulness een alternatief kan zijn voor pillen voor de behandeling van ADHD, is UvA-minds een onderzoek gestart. De film volgt een aantal deelnemers aan het onderzoek.

SYNOPSIS
Bijna 4,5% van de kinderen tussen 4 en 18 jaar in Nederland slikt op dit moment pillen voor de behandeling van ADHD. Toegenomen prestatiedruk en de afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag zijn belangrijke oorzaken van de sterk gegroeide hulpvraag.

Is er een alternatief voor pillen? Om dat te onderzoeken is UvA-minds het onderzoek ‘Meditatie of Medicatie’ gestart. De leiding is in handen van Dr. Susan Bögels, directeur van UvA-minds en internationaal gerenommeerd op het gebied van mindfulness en cognitieve therapie. Twee groepen jongeren volgen een verschillende behandelmethode: óf medicatie óf een mindfulness training. Populair gezegd: Pillen of Chillen. Het onderzoek is twee jaar onderweg en de resultaten zijn opzienbarend. Mindfulness-training bij kinderen met ADHD leidt tot sterke vermindering van gedragsproblemen, impulsiviteit, en verbetering van de aandacht en concentratie.

Dani en zijn moeder Andrea hebben deelgenomen aan het onderzoek en waren zeer gebaat bij de mindfulnes trainingen. In de film Pillen of Chillen ontmoeten we Dani en zijn moeder en zien we Susan Bögels aan het werk. In de film komen we er achter dat ADHD helemaal niet persé een stoornis is, maar dat kinderen met ADHD ook creatief, vindingrijk en humoristisch zijn. En gebaat zijn bij “even pauzeren”.

Hoewel de mindfulness heel effectief blijkt te zijn, is het echter niet een instant oplossing in onze huidige de maatschappelijke omgeving. In Pillen of Chillen zien we Dani en een aantal andere kinderen van het onderzoek een tijd later. Zij vertellen over hoe de toenemende druk en prikkels hen toch heeft doen kiezen voor medicatie. Betekent dit dat mindfulness geen alternatief is voor Ritalin in onze samenleving of is onze samenleving als geheel eigenlijk toe aan een mindfulness training?

BEKIJK ONLINE: https://www.npostart.nl/pillen-of-chillen/11-12-2016/KN_1686978

  • Share :