• Director:Martijn van Beenen en Simon Bunt
  • (Co-)producers:9 Stories in co-productie met KRO-NCRV
  • Release Date:04/08/2018
  • Partner(s):KRO-NCRV
  • Length:36 minutes
  • Genre: Documentaire

Zen in Zang

ZEN IN ZANG – OFT BIN ICH MIR KAUM BEWUSST – HET GEHEIM VAN MARGREET HONIG

SYNOPSIS
Talentvolle klassieke zangers gaan, onder begeleiding van de befaamde zangcoach Margreet Honig en met behulp van zenmeditatie, op zoek naar hun eigen stem. Zingen met dat wat er op dat moment is.

Magreet Honig is een begrip onder zangers. Beroemdheden staan bij haar op de stoep om met haar te werken aan een stemprobleem. De zangcoach uit Amsterdam geeft hen weer vertrouwen.

In de documentaire Oft bin ich mir kaum bewusst – Het geheim van Margreet Honig, zien we een aantal jonge veelbelovende zangers werken met Margreet Honig. Deze zangers zijn geselecteerd voor een bijzondere cursus van Margreet. Ze ontmoeten elkaar in een prachtige natuurlijke omgeving in zuid Frankrijk. Daar, te midden van de rust van de natuur, gaan zij samen met Margreet op zoek naar hun eigen stem. Margreet geeft de cursus “Zen, Zang en Spel” samen met Zen leraar Marc Brookhuis.

Met zeer persoonlijke aandacht weet Margreet bij iedere zanger afzonderlijk de focus te leggen op de toegang haar zijn of haar eigen stem. “Een vrije toon heeft niets te maken met slapte; het is geen ontspanning, maar juist een bron van energie. Maar loslaten is het aller moeilijkste wat er is,” zegt Margreet. “Ik weet onder welke druk ze staan, de prestatiedruk is voor zangers erg hoog en ik heb een enorm respect voor ze. En kijk dan maar eens dat je daarin jezelf blijft en bij je lichaam blijven kan.”

Gedurende de week komen de zangers steeds dichterbij dat contact met hun lichaam. De combinatie van Zen meditatie en zangoefeningen is uniek. Ademhaling, in het moment komen, loslaten, de zoektocht naar het individuele geluid; het zijn allemaal terreinen waarop Zen en Zang elkaar ontmoeten.

In Frankrijk, samen met Margreet en Marc, komen de zangers steeds dichterbij hun eigen geluid. Dat gaat met horten en stoten en ze komen zichzelf ook tegen. Margreet: “Ieder mens is een eigen wezen, en daar werk ik mee.” Lukt het ze om hun eigen stem te vinden?

Een documentaire van Martijn van Beenen en Simon Bunt over Margreet Honig en de zoektocht van haar leerling zangers naar hun eigen stem. Oft bin ich mir kaum bewusst – Het geheim van Margreet Honig, wordt uitgezonden in het kader van de boeddhistische stroming.

ONLINE KIJKEN:
https://www.npostart.nl/zen-in-zang-oft-bin-ich-mir-kaum-bewusst/08-04-2018/KN_1698456

  • Share :